Att bota ett ryggskott

Ryggskott är egentligen en slaskdiagnos för flera olika åkommor, som alla har gemensamt att man får väldigt ont i ländryggen, i princip. Smärtan kan komma från muskler, ledband, diskar eller ledkapslar, och ofta vet man inte alls vad orsaken är. Som det blev för mig i söndags kväll, efter en lugn och skön dag där jag inte alls belastade ryggen på något särskilt sätt (på riktigt – jag slog in adventskalenderpaket, det var det mest ansträngande jag gjorde på hela dagen).

Det som däremot var helt klart för mig i går eftermiddags/kväll var att det i mitt fall definitivt var muskulärt. Och muskulärt ryggskott är en bra sak, när man nu ska åka på något så smärtsamt som just det. För muskulära ryggskott är de enklaste att bota. Och de svåraste. För bästa sättet att bota det på är genom rörelse, dels för cirkulationens skull och frisättningen av endorfiner och annat gött, men också för att rörelse av bäckenet på olika sätt kan bidra till att få den krampande muskeln att ge efter. För när det är muskulärt så är det just en muskel som liksom fastnat i kontraherat läge, och som inte vill släppa. Och det finns inte så värst mycket du kan göra i övrigt för att få den att göra det. Värktabletter kan ta udden av smärtan, om du har tur, men de kan inte bota problemet, och du kan inte heller vila bort ett ryggskott. Det går helt enkelt inte. Däremot kan du behöva vila för smärtans skull, men inte i syfte att tillfriskna.

Som sagt, det är i grunden ganska enkelt att bota ett muskulärt ryggskott. Ta en promenad, gör lugna squats där du sträcker armarna upp mot taket när du kommer ända upp, etc. Se till att du håller på tillräckligt länge för att kroppen ska bli ordentligt varm, men håll inte på så att du får ännu mer ont. Och det är just det som är den svåra biten – hur ska man få in den nödvändiga rörelsen för att bota ryggskottet när det är extremsport bara att ta sig upp från soffan och in på toaletten? Just den frågan finns det inget bra svar på, men mitt tips är att börja lugnt. Pyssla med något där du står upp och samtidigt går runt i rummet eller i huset/lägenheten. Du märker fort att det blir lite lättare att gå när du väl kommit upp i fart, så att säga. Då kan du passa på att göra några såna där squats, så många du orkar och i lugn och ro. Eller så tar du en liten promenad ut också, om vädret tillåter (seriöst, om det kommer mer regn nu så vågar jag nog inte kliva utanför ytterdörren utan flytväst 😛 ).

Hur som helst, jag vet ju detta sedan innan, och när jag i går insåg att detta är muskulärt, så började jag göra squats. Det hjälpte på en gång, och smärtnivån blev betydligt mer hanterbar. Halverad, rent av, undantaget när jag sedan låg i sängen och skulle försöka vända mig. Det gjorde fortfarande väldigt ont, men inte alls lika ont som det hade gjort kvällen innan. Så ändå en förbättring. Och i dag bestämde jag mig för att fortsätta på samma tema, genom att städa. Mina studier och jobb har gjort att städningen fått stryka på foten alldeles för mycket, så det var ändå hög tid att göra något åt det. Sagt och gjort – jag slog till på att städa badrummet och toaletten på bottenvåningen. Jojomensan, ska det vara så ska det vara. Toaletten gick bra (halleluja), däremot fick jag be husets 17-åring om assistans för att skura badkaret, för det gick helt enkelt inte. Sen fick han även hjälpa mig att bära skurhinken från badrummet till toaletten, för det var också en manöver jag inte lyckades utföra. Istället hällde jag ut halva skurhinken på golvet i arbetsrummet i mitt försök att både lyfta den och förflytta mig… 😛

Summa summarum är att jag faktiskt mår betydligt bättre nu i kväll, även om jag är långt från smärtfri. Men det går helt klart åt rätt håll! Och när jag dessutom klarade av att ta mig i badkaret för att ta en dusch, så var det ren (no pun intended) lycka. Jag kan knappt vänta tills i morgon, för att se hur jag mår då. Men fortsätter det så här, så borde jag vara helt återställd inom ett par dagar bara, trots att jag knappt kunde vare sig stå eller gå i går. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *