Att inte tycka om grönsaker

Det här med kost är ju en ständigt aktuell fråga, inte minst det här med att man ska äta mindre kött. Både för sin egen hälsas skull och för miljöns skull. Och ska man äta mindre kött, så blir ju följden att man måste äta mer grönsaker.

Själv älskar jag grönsaker, men jag hör allt oftare människor säga att de HATAR grönsaker. Alltså verkligen med stora bokstäver HATAR. Och det är lite obegripligt för mig. Okej att det finns en del grejer man inte tycker om – men ALLA grönsaker? Hur är det ens möjligt?

Jag var tvungen att researcha frågan lite, och det verkar som det är två saker framförallt som sticker ut; de som blivit påtvingade “äckliga” grönsaker som barn och som fått aversioner mot det på grund av det, och de som faktiskt tycker grönsaker smakar äckligt. Och det beror tydligen på att våra smaklökar beter sig olika mellan olika människor, och att en del till exempel är känsligare för framförallt så kallade korsblommiga grönsaker, exempelvis blomkål, brysselkål, broccoli och såna saker. Detta är grönsaker som har en lite bittrare smak, och en del människor är alltså något som kallas för “super tasters”, och de känner av det där bittra mycket tydligare än alla andra. Intressant, eller hur? CNN skrev en intressant artikel om det förra året, och den hittar ni HÄR.

Det är dock inte helt hopplöst på grönsaksfronten för dem som tycker det smakar piss, pest och senapsgas att äta sånt. För det första är grönsaker över lag sötare i dag än de var “förr i tiden”, vilket är ett resultat av vilka växter man kultiverat mest (man har alltså prioriterat att grönsaker ska bli sötare), och för det andra kan man under tillagningen förbättra smaken genom tillsättning av fett och sötma (exempelvis ringla honung över), och/eller att ugnsbaka, som tar fram en sötare smak i grönsaker. Undvik med andra ord de kokta grönsakerna och satsa heller på ugnsbakade och lägg till fett och sötma.

Något som slår mig när jag läser på om detta är att det kanske är det problemet många barn har också, när de inte vill äta grönsaker? Barn har nämligen ofantligt många fler smaklökar än vi vuxna har, och deras smaksinne är enormt mycket bättre. Vill du veta om mjölken i kylskåpet börjar bli dålig? Be en 6-åring smaka på den. Om du inte känner någon skillnad alls, men barnet säger att den inte smakar bra, så är det barnet som har rätt, inte du. Garanterat. De känner skillnad i smaken långt före en vuxen. Och kanske är det även så med grönsaker? Med ett smaksinne som är så enormt mycket bättre än vårt, så är det ju givet att de upplever smaker på ett helt annat sätt än vi gör, kan jag tycka.

Det kan alltså vara så att ens smaklökar skiljer sig så mycket att när en människa säger att grönsaken du älskar är fullständigt vidrig att äta, så är det inte en fråga om personlig preferens, utan den smakar verkligen fullständigt vidrigt för dem. Jag hade ingen aning om att det var så. Så nu har jag lärt mig något nytt i dag också! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *