Central heterochromia

I dag råkade jag av en slump fånga precis hur färgen i mina ögon ser ut på bild, och visade det för ungarna. “Central heterochromia!” utbrast 16-åringen genast, som uppenbarligen är mer påläst om ögonfärger än jag är. Och när jag googlar, så ser det onekligen ut som att det förklarar varför mina ögon ser ut som de gör.

I korthet handlar det om låga halter av melanin i ögat, vilket överensstämmer med bristen på melanin i kroppen i övrigt hos mig. Någon albino är jag ju inte, men jag har aldrig någonsin varit sådär solkysst fräsch som andra blir på somrarna. Det funkar helt enkelt inte för mig, med mindre jag köper färg på flaska. Inte ens om jag blir solbränd får jag någon färg sedan, jag blir bara röd, fjällar, och sedan är jag lika blek som innan igen.

Vad det hela gör, vid central heterochromia, är att han man har en ring i en färg i ögat, och så är iris en annan färg. I mitt fall är den yttre ringen ganska djupblå och den inre en blandning av ljusgrönt och grått, med gula fläckar. En ganska ovanlig kombination, som gör att mina ögon skiftar i olika färger beroende på om och hur jag sminkar mig och vilken belysning jag befinner mig i.

Jag antar att det även förklarar min hårfärg, som naturligt gick från i stort sett kolsvart när jag föddes till brunt med kraftiga koppartoner som syns väldigt väl i solljus under uppväxten, till att det nu sakta men säkert kommer bli allt mer vitt.

Fascinerande! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *