En bra, men inte perfekt början

Dag 1 av min nya schemaläggning. Jag kom snett ut direkt från morgonen av, men det var faktiskt inte mitt fel. Eller jo, egentligen var det väl det, men…ja. Nej. Eller alltså, det som hände var att jag hade tänkt att jag skulle kliva upp en aning tidigare i dag än jag brukar, det var bara det att jag inte riktigt fått skruv på sömnstörningsvurpan jag drog på mig för några dagar sedan ännu, så det dröjde till 02:30 ungefär innan jag somnade. Sen vaknade jag vid 5 av att jag kräktes. Jo, jag vaknade bokstavligen av att jag kräktes. Inte att jag mådde illa eller så och kände att det nog var på gång, utan…ja, ni fattar. Väldigt obehagligt sätt att vakna på, för övrigt. Det var dock inga mängder, jag räddade sängkläder och allting, men ändå. Inte så kul sätt att vakna på. Och självförskyllt, för jag stoppade i mig alldeles för mycket godis i går kväll.

Det tog en stund att somna om. Klockan var säkert 6 innan jag slocknade igen, och det var väckning 09:30 i dag. Gääääsp. Jag tog mig inte riktigt upp då, utan det dröjde ända till 10:10 innan fötterna hittade golvet. Och då var jag liksom redan 40 minuter snett i dagens schema. Men jaja, det är ju inget som är hugget i sten, utan det är mera en förhoppning om att jag ska hinna med allt jag planerat, med vetskapen om att saker kommer hända som kommer störa det hela, och då är det som det är. Livet, ni vet.

Jag måste ändå säga att jag så här på slutet av dagen är riktigt nöjd med vad jag åstadkommit i dag. Jag hämtade in de där 40 minuterna jag tappade på förmiddagen under eftermiddagen istället, och har inte bara handlat, lagat mat, diskat och sånt, utan jag har även matplanerat för den kommande veckan (enormt bra grej för mig som hatar vardagsmatlagningen, och som alltid förlorar en massa tid på att komma på vad som ska tillverkas, handla osv), jag har översatt stickmönstret för Örebrovantarna till engelska och korrekturläst både det svenska och det engelska mönstret i dag, jag har börjat planera mönstret för Kirunavantarna (nästa par ut i serien) och jag har fått undan en del planering för både Instagram och YouTube. Jag är faktiskt riktigt nöjd med det. Det enda jag inte hann med var att sy som jag hade tänkt i kväll, men det berodde på att jag valde att prata med en vän som har haft ett riktigt tungt 2020 istället. Prioriteringar. Jag har planerat sytid igen på onsdag, så det är inget synd om mig.

Örebrovantarna. Publicering av mönstret blir senare den här veckan – äntligen!

Vantprojektet har jag insett kan bli enormt stort förresten. Tanken är ju att det ska bli en bok av allting i slutänden, även om jag ger ut alla mönster ett och ett digitalt också. Det kommer vara 15 mönster som ges ut vartefter jag har designat dem, men i boken kommer det dessutom vara 5-6 bonusmönster – ett av dem förhoppningsvis även översatt till samiska – och förhoppningsvis även en hel del extra bildmaterial också. Drömmen är att ta en road trip runt omkring i Sverige, till alla städer som kommer vara med, och ta mina egna bilder från orten. Och eftersom alla mönster har en grund i lokal arkitektur, geografi och historia, så vore det kul med lite bonusgrejer på det temat också. Kanske någon liten intervju med någon äldre, lokal hantverkare? I alla fall, jag har insett att som det ser ut just nu, så kommer boken bli närmare 300 sidor lång bara med alla mönster, och utan allt extra lullull. Så det kan nog bli en riktig tegelsten, det där… 😛

Jag har även planer på att publicera mönstret på den (de) Baby Yoda-figur jag har tillverkat som stocking stuffer åt mina ätteläggar i julklapp. Okej, jag hann inte riktigt färdigt med dem och de har inte formellt fått dem ännu, men de har fått se dem i alla fall. Hur som helst så skrev jag ner lite stolpar när jag gjorde de där, eftersom jag ju behövde göra tre stycken. Så i praktiken har jag ju redan ett utkast till mönster, jag behöver mest bara renskriva det, göra en engelsk version, och ta några foton och lägga in, så har jag ett bonusmönster att bjuda på. Gratismönster dessutom, för jag tar inte betalt för sådant jag inte äger rättigheterna till. Ärligt talat blir jag lite mörkrädd när jag ser hur orädda andra är när det handlar om sådana saker. Det finns exempelvis en svensk kvinna på Ravelry som nog har designat från ALLA de stora grejerna, typ Star Wars, Disney, Harry Potter och jag vet inte allt, och om bolagen som äger rättigheterna upptäcker att hon tar betalt för mönster som är uttalat från de olika franchiserna, så kommer hon drabbas av söksmål för flera miljoner. Hon kommer aldrig kunna resa sig ekonomiskt igen. Någonsin. Jag fattar inte hur man törs agera på det sättet, jag. Eller vet inte folk om att det är så? Då kan man ju verkligen få en obehaglig överraskning.

Nåväl, jag tänkte i alla fall inte göra något kommersiellt med mitt mönster, utan tänkte att andra kanske också skulle tycka det var en kul grej att sticka sin egen lilla figur. Jag bjuder gärna på det. Och skulle den bli väldigt poppis och generera mer trafik än jag normalt har, så får jag helt enkelt ta bort den igen. Men så länge den bara är en kul bonus som inte tillför stor ekonomisk vinning, så bör det inte vara något problem. Mitt syfte är ju inte heller att tjäna pengar på just den designen, utan bara att dela med mig av vad jag tyckte var en kul grej. 🙂

Tre små Baby Yoda, med väldigt kalla tår… 😛

Nå, det om detta, nu får det vara kväller här. I morgon är en ny dag, och vilken dag det är! Det är allt från möten till videoinspelningar till bokskrivande, och full fart hela dagen lång. Det blir kul! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *