Kampen mot vuxenakne – från starten till nu

Egentligen gillar jag inte det där uttrycket; “kampen mot […]”, för det är oftast helt felaktigt använt (don’t even get me started on det här med att “kämpa mot sin cancer”…) och det används för snart sagt allt och lite till. Fast samtidigt är det väl inte helt fel att använda det uttrycket här. För nog känns det bitvis som en kamp allt!

Låt oss börja från början.

Jag har haft förmånen att ha väldigt bra hy i stort sett hela livet, och en hy som mestadels återhämtar sig snabbt från det den utsätts för (sår, operationer, andra skador). Undantaget var när jag som 11-12-åring drabbades av svår akne. Så svår att det blev hudläkare och extremt starka medel för att råda bot på det, vilket i sin tur mest bara gjorde min hy illröd, fjällande, sårig och allmänt hemsk att leva med. Inte bara för hur den såg ut, utan även för att behandlingen var väldigt smärtsam. Jag hade ju praktiskt taget öppna sår i ansiktet jämt, och skulle bland annat ha på någon sorts väteperoxid eller vad det nu var på ansiktet två gånger om dagen. Jag var skinnflådd och vågade inte ens le, för det gjorde så ont.

Till slut gav jag upp, för behandlingen var mycket värre än själva aknen, och jag stod inte ut längre. Det kändes lindrigare att leva med aknen än att stå ut med behandlingen. Så det gjorde jag. Sedan föll det sig så att jag fick en lindrig allergisk reaktion på ett eller annat, som gav mig utslag på händerna, och jag fick allergitabletter under några dagar för att hejda det. Clarityn, som här i Sverige säljs över disk numera, så det är inte direkt någon värstingmedicin vi pratar om. Men de få tabletterna gjorde något oväntat – de fick ALL min akne att försvinna spårlöst. Helt. Inom loppet av några dagar hade alla mina problem försvunnit, och de återkom aldrig igen. Efter det kunde jag få någon enstaka finne ett par gånger om året i samband med mens, men det var allt. Min hy var i det närmaste felfri i åratal.

Efter att min akne hade försvunnit blev jag intresserad av hudvård, och började ägna mig åt det. Ansiktstvätt, ansiktsvatten och ansiktskräm har varit stapelvara i mitt badrumsskåp sedan jag var i 13-14-årsåldern. Några dyra produkter att tala om hade jag inte på den tiden, det handlade om de billigare varianterna som fanns på marknaden och som jag kunde klämma in i min minimala budget. Men när jag blev lite äldre, runt 20-årsåldern, så började jag uppgradera. Och sedan dess och fram till i dag, 27 år senare, så är det i första hand Biotherm jag har använt. Alltid samma stapelvaror i badrumsskåpet, med tvätt, ansiktsvatten och en kräm, även om jag testade lite olika varianter inom samma märke, och ibland även testade andra märken tillfälligt. Men Biotherm har alltid varit det märke jag återvänt till.

Nu och då har jag lagt till andra saker i min ansiktsrutin, som nattkräm eller ansiktsmasker, men oftast har inte budgeten medgett att ha en komplett uppsättning på det sättet, utan jag har fått nöja mig med mina tre basgrejer som grund. Ansiktsmask är dock något jag uppskattar att göra och tycker att jag har god effekt av, så det brukar jag köpa på mig av billigare märken och använda nu och då. Men basrutinen har alltid varit att köra ansiktstvätt, ansiktsvatten och fuktighetskräm morgon och kväll, och jag har sällan gjort större avsteg från det än att jag i lata eller stressiga perioder kan slarva och bara göra det en gång om dagen istället för två.

En annan sak jag brukar vara duktig på är solskydd, och nu börjar jag se resultatet av det. Jag har vänner som jag haft sedan barnsben som spenderat mycket tid oskyddad både ute i solen och i solarier, och efter att jag fyllt 40 har skillnaden varit tydlig. Min hy gör att jag ofta tagits för att vara upp till 10 år yngre än jag är, medan de tas för att vara 10 år äldre. Nu är jag inte nämnvärt åldersfixerad, men jag inbillar mig ändå att det inte kan vara särskilt kul att vara 47 och bli tagen för att vara nästan 60 år gammal… Eller att vara 60 och bli tagen för 70, och så vidare. Så använd solskydd, alla ungdomar! Ni kommer inte märka något medan ni är unga, men när ni tippar 40-strecket kommer era gamla synder börja synas allt mer. Solljuset orsakar faktiskt hela 90 % (!!) av hudens åldrande…

Men åter till det här med akne. Jag hade som sagt problem under en period alldeles innan tonåren (det sammanföll väl mer eller mindre med när jag fick min första mens som 11-åring, med alla hormoner som sätts i gungning då), men jag har sedan dess varit lyckligt lottad. Kanske även på grund av att jag blev intresserad av hudvård och började sköta om min hy på ett ganska bra sätt. Men sedan small det till igen för ungefär 3½ år sedan. Vuxenaknen kom som ett brev på posten, antagligen utlöst av att jag var på väg in i den berömda väggen så det visslade om det (något halvår efter att vuxenaknen visade sitt fula tryne, var mitt utmattningssyndrom ett faktum). Och nu började vad som väl kan klassas som just en kamp.

Mina problem har i huvudsak bestått av små, lokala inflammationer i huden, enstaka små finnar, ett gäng stora och underjordiska finnar som aldrig riktigt bryter ut, vätskande blåsor, klåda, skrovlig hud och allmänt obehag. Jag har oftast ett skov i månaden, troligen runt den tid då jag skulle ha haft min mens (jag har gjort en hysterektomi, vilket jag ska prata mer om i ett eget inlägg). Då blir det riktigt illa, och det ser uppriktigt talat ut som om jag trillat huvudstupa in i ett rivjärn. Större delen av mitt ansikte är som köttfärs, och det finns ingenting jag kan göra för att stoppa det, göra det lindrigare eller dölja det. Att sätta på sig smink har bara förvärrat problemen, oavsett hur jag gått till väga, så sedan 3 år tillbaka nu har jag varit i stort sett osminkad jämt helt enkelt för att jag varit tvungen till det (varför jag tycker det är trist ska jag också återkomma till i ett eget inlägg, men jag kan nästan garantera att det inte är vad du tror som är orsaken).

Låt mig visa några bilder från det senaste året innan vi fortsätter, och låt mig påpeka att det ni ser här är mina BÄTTRE perioder + att kameran på min mobil har någon sorts förskönande och utsuddande effekt när man tar bilder, och som jag inte hittat var jag stänger av. Det här är alltså inte på långa vägar de värsta skoven jag haft.

Förra hösten. Kameran har dämpat det värsta av det röda, i verkligheten var jag rödflammig.
Ser ni hur knottrig och ojämn textur jag har i ansiktet?
Slutet på september förra året.
Februari-mars-nån gång i år.
Sommaren 2020

Så här har jag alltså sett ut i 3½ år nu. Om jag lider av det? Svar ja. Oerhört. För det första är det obehagligt och plågsamt rent fysiskt, för det andra är jag inte van vid att se ut på det här sättet (nej, inte ens efter 3½ år), och för det tredje är det ju helt i onödan. Det är inte som ett amputerat ben som du inte kan göra något åt, eller att bli blind på ett öga. Det är akne. Det går att behandla. Om man hittar rätt grejer.

Det tog mig dock lång tid innan jag fattade att det var vuxenakne jag hade drabbats av. Dels för att det sammanföll med att jag gick in i väggen, men även för att jag samtidigt testade en ny hudkräm från Biotherm och trodde det kanske kunde vara den, och dels för att jag har så få riktiga finnar. Det allra mesta är ju inte det, eller det är underjordiska finnar. Så det tog mig ett tag innan jag kopplade – och till mitt försvar så var det ju dessutom 32 år sedan jag senast hade sådana problem. Akne låg helt enkelt inte närmast till hands när jag funderade över orsakerna. Dessutom har jag haft en väldigt stressig livssituation, och att fundera över vad som händer i mitt ansikte har inte tillhört de saker jag kunnat ägna särskilt mycket tid åt. Det blev mest bara en plåga jag inte lyckades lösa, och som jag försökt att uthärda så gott det gick.

Men lite research har jag ändå gjort, och efter mycket efterforskningar landade jag i att det måste handla om just vuxenakne, och att det jag behöver i första hand är retinol, a k a a-vitaminer, för min hy. Men det var ju inte det enklaste att få koll på, för det där är verkligen en djungel. Det finns massor av produkter med retinol, och du får betala både en arm och ett ben för att köpa dem. Jättekul för någon vars verksamhet just nu ligger som en död fågel i vattnet, tänker sätta sig på skolbänken i 3 år framöver utan att ha studiemedel, och som ska finansiera det hela med en timanställning som vårdbiträde (från chefstjänst till vårdbiträde – där har ni en bok jag skulle kunna skriva. Men sånt är livet, I suppose). Motiveringen att en produkt är väldigt dryg och räcker jättelänge hjälper inte så värst mycket när du inte har möjlighet att köpa in den till att börja med. Och det var faktiskt den insikten som sporrade mig att äntligen dra igång den här bloggen, som jag funderat på i sisådär 5 år nu. För det måste ju vara möjligt att få till ett bra hudvårdspaket när huden ställer högre krav än den annars gör, utan att behöva sälja sina grannar till oljeshejker?

Efter att ha kollat runt lite hittade jag till sist Pixi-serien, som verkar vara de billigaste produkterna med retinol man kan få tag på. Jag lyckades skrapa ihop några kronor över tid och kombinera dem med lite rabatter, så att jag kunde testa några av deras produkter. Jag hade deras ansiktsvatten, hudkräm och ett serum som man skulle ha på innan fuktighetskrämen på kvällarna. Jag hade fortfarande ganska mycket ansiktstvätt kvar av det jag hade köpt hos Biotherm året innan, och det innehöll inflammationsdämpande ämnen som man ju vill ha när man har problem med akne (det är ju per definition en inflammation i huden).

Pixi-serien.

Jag använde Pixi-produkterna i ett drygt halvår, och även om det inte var någon mirakelkur, så hjälpte det litegrann i alla fall. Inte alltid, men ibland, och det gjorde ingenting sämre på något sätt. För någon som har lite lindrigare vuxenakne så kan den här serien kanske vara precis tillräckligt. För mig stod det dock klart att jag behövde starkare doningar, och då blev det till att kliva upp en prisklass. Och nu kanske du undrar varför jag avvikit från Biotherm, som varit min följeslagare i så många år? Ja, inte är det för att jag är missnöjd med dem, absolut inte. De har bara valt en annan väg med sina produkter, och har ingenting som innehåller just retinol (vad jag har kunnat hitta i alla fall). Hade de haft det, så hade jag gått den vägen först av allt. Men nu hittade jag inte det alternativet hos dem, så jag har fått titta på andra alternativ för att kunna få testat retinol och se om det är vad jag behöver.

Jag kanske också ska tillägga att jag väljer att inte gå till hudläkare av ekonomiska skäl, och på grund av de dåliga erfarenheterna jag hade som 11-12-åring. Jag vill inte ha mitt ansikte bortfrätt om jag inte måste, och deras superprodukter ligger i en prisklass jag inte klarar av (det är inget högkostnadskort på sånt, va?). Så jag avvaktar med det och försöker lösa problemet på egen hand först.

Så. Jag hittade alltså inte det jag behövde hos Biotherm, och Pixi hade inte tillräckligt mycket knuff för att råda bot på mina problem. Vad blir nästa steg då? Jo, det blev en jäkla massa research som slutade med att jag bestämde mig för att testa Exuviance. Vad som avgjorde att det blev just det var en kombination av vad jag behöver och prisnivå, det var inte något särskilt som gjorde att jag tyckte de är bättre än alla andra. Men de kändes värda att testa som nästa steg. Så jag beställde hem ansiktstvätt, ansiktsvatten och en retinolkräm som man ska använda under nattkrämen 1-2 gånger i veckan. Sedan blev det en ansiktskräm från Elizabeth Arden, som var på extrapris + att jag fick studentrabatt på den. Den innehöll dessutom hyaluronsyra, som är bra för att få in extra fukt i huden. Sedan slog jag faktiskt till på något jag aldrig ägt förut annat än som sånt där gratisprov: en ögonkräm. Och den blev faktiskt en Biotherm-kräm – man vill ju inte överge favoritmärket alldeles. 😉

Mitt nuvarande huvudsakliga hudvårdspaket.

Den observante noterar så klart Nuxe-tuben till höger. Det är ett prov jag fick med en av mina beställningar (jag fick beställa allting i omgångar, plånboken medgav inte inköp av allt på en gång), på en nattkräm från Nuxe. Eftersom nattkräm är något jag inte haft råd att införskaffa ännu, så blev jag jätteglad för den och har använt den de senaste kvällarna/nätterna. Och jag måste säga att jag är jättenöjd! Så mycket att jag hoppas kunna köpa den nattkrämen i slutet på augusti, om det går.

Jag har i skrivande stund använt den här kombinationen av produkter i strax under en vecka, undantaget retinolkrämen. Man ska visst inte ha en massa sår i ansiktet när man har på den, så jag har behövt vänta på att det senaste skovet läkte ihop så mycket som möjligt först. Och i går kunde jag äntligen ha på den för första gången! 😃 Jag var lite nervös, för jag hade väl inbillat mig att det skulle kunna bli som med de där superstarka grejerna jag hade från hudläkaren för över 30 år sedan, så jag väntade en hel timme innan jag vågade lägga mig i går kväll. Men det gick hur bra som helst! Rent av så bra att jag tror jag vågar mig på att använda den två gånger i veckan redan från start, istället för att mjukstarta med en gång i veckan, som jag först hade tänkt.

Jag ska foga in några bilder här nedan, som jag tagit i dag. De här bilderna har jag tagit utan någon filterfunktion dessutom (jag kom på hur man gör), och jag vet inte jag, men jag tycker min hy ser oväntat bra ut i dag. Kan retinol månne vara miraklet jag behövt? Eller har jag bara haft tur och det senaste skovet läkte ihop jättemycket under natten? Vi får helt enkelt vänta och se vad som händer.

En mycket friskare hy i dag än i går – hurra!
Om det här är retinolens förtjänst och resultatet efter en enda gångs användning, så kommer jag bli religiös retinolanvändare efter det här, jag svär.

Bara för sakens skull ska jag lägga in några bilder tagna med filter också, precis som de första bilderna i den här bloggposten, så kan ni jämföra med de bilderna också (det blir ju mer rättvist eftersom det är samma förutsättningar).

Foto med filter. Här anar man bara att jag haft ett jätteskov i över en vecka nu, och det enda som syns är några rödare fläckar här och var.
Med filter ser min hy nästintill perfekt ut på den här sidan.

Ja, där är vi nu. Jag har precis börjat testa en starkare retinolprodukt, och ser fram emot vad den kan göra. Rapport kommer lite längre fram, när jag ser vad som händer med skov och sånt. Wish me luck!

1 kommentar


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *